18 Mayıs 2009 Pazartesi

KEREVİZ




Kereviz : Maydanozgiller familyasındandır. Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılır. Kokulu, iki yıllık bir bitkidir.İçeriğinde sedanonik anhidrit, sedanolin, limonen, palmirik asit, gayakol gibi maddeler vardır. Yaprakları ve baş kısmı kullanılır.Kerevizin Faydaları: Uyarıcı ve idrar söktürücüdür. İktidarsızlığı giderir. Cinsel istekleri kamçılar. Şeker, guatr ve yüksek tansiyonda faydalıdır.Böbrek, akciğer ve karaciğer hastalıklarını önler. Mideyi kuvvetlendirir. İştah açar. Sürmenajda faydalıdır. Sinir yorgunluğunu giderir. Kanı temizler.Karaciğer şişliğini giderir. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesinde yardımcı olur.Safra ifrazatını düzenler. Nikris ve romatizmada faydalıdır. Susuzluğu keser ve vücuda serinlik verir. Kalp hastalarına tavsiye edilir. Ses kısıklığını giderir.
Kerevizli Tavuk Çorbası
1 adet tavuk göğsü 1 adet orta boy kereviz 1 diş sarımsak 1 çay bardağı pirinç 1 adet kuru soğan 4 çorba kaşığı sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz 8 su bardağı tavuk suyu Terbiye için: 1 adet limon suyu 1 adet yumurta 1 çorba kaşığı un İnce kıyımış soğan ve sarımsak yağda pembeleştirilir. Üzerine rendelenmiş kereviz ve tuz katılır. Kerevizler yumuşamaya başlayınca haşlanmış, didiklenmiş tavuk ve haşlanmış pirinç eklenir. Tavuk suyu da ilave edilir. Bir taşım kaynayınca terbiye karışımı konur. 5 dakika daha pişirilirp ateşten alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder